RI&E en Plan van Aanpak

Bij de RI&E worden (alle) risico's op de werkplekken en in het bedrijfspand in kaart gebracht. De risico's worden vervolgens door maatregelen beperkt of indien mogelijk voorkomen. Het uitvoeren van deze maatregelen wordt met een tijdslijn weergegeven in een Plan van Aanpak. Elk halfjaar wordt de RI&E met de werknemers geïnventariseerd en aangepast, ook de voortgang van het Plan van Aanpak wordt dan besproken en aangepast. 

Mudael ondersteunt de ondernemer bij het opstellen van de RI&E en maakt een Plan van Aanpak op waarmee de werkgever samen met het personeel aan de slag kan. Het hebben van een RI&E is een verplicht onderdeel uit de Arbeidsomstandighedenwet. 

Psychosociale arbeidsbelasting

Een belangrijke aandachtspunt in de RI&E is PSA.

Een groot gedeelte van de tijd brengt je werknemer door op het werk. Maar wat als het even niet zo lekker gaat op het werk? Collega's, klanten, gasten en zelfs leveranciers kunnen het functioneren van de werknemer beinvloeden. Ongewenste omgangsvormen, discriminatie, pesterijen, agressie en geweld en het niet geven van feedback kunnen psychische en sociale klachten veroorzaken. Maar vergeet ook werkdruk niet. Voorkom ziekmeldingen en uitval zoveel mogelijk. De RI&E maakt je bewust van deze knelpunten.

 

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Hoe vaak check jij de vloeren? In een keuken of verwerkingsruimte kan het glad zijn. In ruimtes waar tapijt ligt kan deze omkrullen, laminaat en houten vloerdelen kunnen krom gaan staan of los komen te zitten. Onvoldoende of slecht werkende verlichting of losse bedrading en daardoor struikelen en uitglijden op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Met alle gevolgen van dien. Ook dit is een van de actiepunten uit de RI&E en het Plan van Aanpak.